Poissaolojen seuraaminen, niistä ilmoittaminen ja niihin puuttuminen Laihian perusopetuksessa
Laihian perusopetuksessa on käytössä yhteinen poissaoloihin puuttumisen malli. Se kuvataan alla ja se on pysyvänä tiedotteena Wilmassa huoltajien ja oppilaiden luettavissa.
Perusopetuslain mukaan oppilaan tulee osallistua perusopetukseen, jollei hänelle ole erityisestä syystä myönnetty vapautusta (POL 26§). Vapautus opetukseen osallistumisesta voidaan myöntää oppilaalle vain tilapäisesti erityisestä syystä.
Huoltajalla on velvollisuus ilmoittaa koululle oppilaan poissaolosta mahdollisimman pian ensimmäisen poissaolopäivän aamuna.
Opettajien velvollisuus on kirjata oppilaan poissaolot Wilmaan.
Opetusryhmästä vastuussa oleva luokanopettaja, aineenopettaja tai luokanvalvoja seuraa säännöllisesti oppilaiden poissaoloja ja kiinnittää huomiota poissaolojen mahdolliseen säännönmukaisuuteen: poissaolojen toistumiseen esim. samana viikonpäivänä, samasta aineesta, saman opettajan tunnilta. Myös poissaolojen merkittävä lisääntyminen lukuvuoden aikana tai poissaolojen pitkittyminen voivat herättää huolta. Luokkatason poissaoloja seurataan koulukohtaisessa oppilashuoltoryhmässä.
Poissaolojen puuttumisen tuntirajat ovat 30h, 60h, 80h ja 120h. Näiden täyttyessä luokanopettaja / -valvoja keskustelee oppilaan kanssa ja on yhteydessä huoltajiin. Tarvittaessa hän konsultoi oppilashuoltoa tai kutsuu asiantuntijaryhmän koolle sekä merkitsee toimenpiteen Wilmaan.
Huoltaherättäviin poissaoloihin (huoltaja ei selvitä poissaoloja tai poissaolot ovat usein toistuvia yksittäisiä sairauspäiviä, kesken koulupäivää poistumisia tai toistuvia aamumyöhästymisiä) puututaan heti jo ennen ensimmäisen poissaolorajan täyttymistä. Luokanopettaja/-valvoja keskustelee asiasta oppilaan kanssa ja on yhteydessä huoltajiin. Oppilashuoltohenkilöstöä konsultoidaan matalalla kynnyksellä.
Seuraavassa tarkempi ohjeistus poissaolomäärien tuntirajojen mukaisesti:
30 poissaolotuntia
Vastuuhenkilö: luokanopettaja / luokanvalvoja
1. Jos poissaolot ovat ennalta anottuja lomia tai useammasta kokonaisesta, peräkkäisestä, huoltajan selvittämästä sairauspäivästä johtuvia: luokanopettaja / -valvoja keskustelee oppilaan kanssa ja on yhteydessä huoltajiin: selvitetään poissaolojen vaikutus opiskeluun ja mahdollisen lisätuen tarve. Luokanopettaja / -valvoja tekee Wilma-merkinnän “Keskustelu 30h”.
2. Jos poissaolot ovat huoltaherättäviä (huoltaja ei selvitä poissaoloja tai poissaolot ovat usein toistuvia yksittäisiä sairauspäiviä, kesken koulupäivää poistumisia tai aamumyöhästymisiä): luokanopettaja / -valvoja tekee oppilaan kanssa kartoituksen oppilaan kanssa poissaolojen syistä (esim. Hyvinvoinnin käsi) ja on yhteydessä huoltajiin (tapaaminen / puhelinkeskustelu).
-
Luokanopettaja / -valvoja sopii oppilaan ja huoltajien kanssa seurannasta.
-
Opiskeluhuoltohenkilöstön (kuraattori / terveydenhoitaja) konsultointi mahdollisimman matalalla kynnyksellä.
-
Tarvittaessa koulukoutsi / terveydenhoitaja / kuraattori ottaa oppilaan keskusteluun.
60 poissaolotuntia
Vastuuhenkilö: luokanopettaja / luokanvalvoja
1. Jos poissaolot ovat ennalta anottuja lomia tai useammasta kokonaisesta, peräkkäisestä, huoltajan selvittämästä sairauspäivästä johtuvia: luokanopettaja / -valvoja keskustelee oppilaan kanssa ja on yhteydessä huoltajiin; selvitetään poissaolojen vaikutus opiskeluun ja mahdollisen lisätuen tarve. Luokanopettaja / -valvoja tekee Wilma-merkinnän “Keskustelu 60h”.
2. Jos poissaolot ovat huoltaherättäviä (huoltaja ei selvitä poissaoloja tai poissaolot ovat usein toistuvia yksittäisiä sairauspäiviä, kesken koulupäivää poistumisia tai aamumyöhästymisiä):
-
Luokanopettaja / -valvoja kutsuu koolle monialaisen asiantuntijaryhmän huoltajan suostumuksella.
-
Poissaoloihin liittyessä terveydellistä huolta, konsultoidaan kouluterveydenhoitajaa tai ohjataan ottamaan yhteyttä lääkäriin. Sen jälkeen terveydenhoitaja ja / tai koululääkäri kutsutaan tarvittaessa monialaiseen yhteistyöhön oppilaan kokonaistilanteen kartoittamiseksi.
-
Tarvittaessa konsultoidaan koulun ulkopuolisia toimijoita tai kutsutaan mukaan monialaiseen asiantuntijaryhmään.
-
Monialainen asiantuntijaryhmä sopii tukitoimista ja seurannasta yhdessä oppilaan ja huoltajien kanssa.
-
Oppilashuollon työntekijä jatkaa kartoitusta poissaolojen syistä ja kokonaistilanteesta (esim. SRAS-R koulupoissaolokysely ) ja tarpeenmukaista työskentelyä perheen kanssa oppilaan koulunkäynnin tukemiseksi. Muita sopivia kartoituksia ovat: ISAP, koulunkäyntikyvyn arvio (Valteri).
-
Yleisen tuen oppilaalle laaditaan tarvittaessa koulunkäynnin tueksi pedagoginen arvio tehostettuun tukeen siirtämiseksi.
-
Sovitut toimenpiteet, vastuuhenkilö ja seurantapalaveri kirjataan oppilashuoltokertomukseen.
-
Luokanopettaja / -valvoja merkitsee oppilaan tuntimerkintöihin merkinnän “Asiantuntijaryhmä/huoltajapalaveri”
-
Sosiaalihuoltolain mukaista yhteydenottoa / lastensuojeluilmoitusta harkittava huolta herättävistä poissaoloista.
80 poissaolotuntia
Vastuuhenkilö: luokanopettaja / luokanvalvoja
1. Jos poissaolot ovat ennalta anottuja lomia tai useammasta kokonaisesta, peräkkäisestä, huoltajan selvittämästä sairauspäivästä johtuvia: luokanopettaja / - valvoja keskustelee oppilaan kanssa ja on yhteydessä huoltajiin; selvitetään poissaolojen vaikutus opiskeluun ja mahdollisen lisätuen tarve. Luokanopettaja / -valvoja tekee Wilma-merkinnän “Keskustelu 80h”.
2. Katso 60 poissaolotunnin ohjeistuksen kohdalta mikäli poissaolot ovat nyt huolta herättäviä eikä monialainen asiantuntijaryhmä ole vielä kokoontunut. Asiantuntijaryhmän jo aiemmin kokoonnuttua toimi seuraavanlaisesti:
-
Monialainen asiantuntijaryhmä jatkaa seurantaa sovitun suunnitelman mukaan. Työskentely oppilaan, perheen ja mahdollisten yhteistyötahojen kanssa jatkuu koulunkäynnin tukemiseksi. Sovitut toimenpiteet, vastuuhenkilö ja seurantapalaveri kirjataan oppilashuoltokertomukseen.
-
Sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto / lastensuojeluilmoitus tehdään.
-
Tarvittaessa koulun ulkopuolisten tahojen konsultointi.
120 poissaolotuntia
Vastuuhenkilö: luokanopettaja / luokanvalvoja ja rehtori
1. Jos poissaolot ovat ennalta anottuja lomia ja / tai useammasta kokonaisesta, peräkkäisestä, huoltajan selvittämästä sairauspäivästä johtuvia, luokanopettaja / -valvoja keskustelee oppilaan kanssa ja on yhteydessä huoltajiin; selvitetään poissaolojen vaikutus opiskeluun ja mahdollisen lisätuen tarve. Konsultoidaan tarvittaessa terveydenhoitajaa. Luokanopettaja / -valvoja laittaa Wilma-merkinnän “Keskustelu 120h”.
2. Katso 60 poissaolotunnin ohjeistuksen kohdalta, mikäli poissaolot ovat nyt huolta herättäviä eikä monialainen asiantuntijaryhmä ole vielä kokoontunut - muuten toimi seuraavanlaisesti:
Luokanopettaja / -valvoja ilmoittaa rehtorille poissaolojen määrän
Rehtori ilmoittaa poissaolomäärän sivistysjohtajalle. Rehtori merkitsee oppilaan tuntimerkintöihin ”Tieto sivistysjohtajalle (120 h)”.
Sivistysjohtaja lähettää huoltajalle kirjallisen ilmoituksen oppivelvollisuuden laiminlyönnistä sekä palaverikutsun koulun niin pyytäessä. Ilmoitus / kutsu lähetetään tällöin myös tarpeellisille yhteistyötahoille.
Sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto / lastensuojeluilmoitus tehdään.
Jos huoltaja laiminlyö velvollisuutensa valvoa oppivelvollisuuden täyttämistä, oppivelvollisen asuinkunta voi tehdä hänestä tutkintapyynnön poliisille.
Publicly, for teachers, for students, for the staff and for guardians