Ennaltaehkäisevän päihdetyön suunnitelmasta ote
Päihteiden käyttö koulussa
Päihteiden käyttö on kiellettyä koulussa. Päihteettömyys koskee myös koulun matkoja, retkiä, leirejä ja kilpailuja. Lain mukaan alaikäinen ei saa pitää hallussaan tupakka- ja nikotiinituotteita tai muita päihteitä.
Jos päihteiden käyttöä havaitaan tai sitä epäillään, siihen tulee johdonmukaisesti puuttua. Opettajan tulee olla yhteydessä opiskeluhuoltoon yhdessä oppilaan kanssa, jos päihteiden käyttöä tunnistetaan koulussa. Yhteydenotosta tulee ilmoittaa huoltajalle
Lastensuojelulaki velvoittaa kaikkia opetustoimen, sosiaali- ja terveydenhuollon, nuorisotoimen ja seurakunnan työntekijöitä tekemään lastensuojeluilmoituksen mikäli lapsen / nuoren oma käyttäytyminen tai muut kehitystä vaarantavat olosuhteet sitä edellyttävät.
Kun opiskelija on täysi-ikäinen, hän ei kuulu lastensuojelun alaisuuteen. Opiskelijan täysi-ikäisyys ei kuitenkaan vapauta esim. koulua ja opiskelijahuoltoa vastuusta työskennellä oppilaan terveyttä edistävästi.
Toimintamalleja päihteisiin puuttumisessa
Puheeksiottaminen
Alaikäisten nuorten päihteiden sekä tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön ja rahapelaamiseen tulee puuttua aina. Mitä aiemmin oppilaan tai opiskelijan päihteiden tai tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö tai rahapelaaminen otetaan puheeksi, sitä paremmat ovat mahdollisuudet auttaa lasta tai nuorta. On myös tärkeää tunnistaa riskiä lisäävät ja riskeiltä suojaavat tekijät, kuten mielenterveyden haasteet tai ongelmat perheessä.
Jos on huolissaan lapsesta tai nuoresta, voi aina suositella ottamaan huolen puheeksi, jos tuntuu siltä, ettei lapsella tai nuorella ole kaikki hyvin. On aina parempi ottaa huoli puheeksi turhaan, kun ei ollenkaan. Ensin voi jutella muiden vastuuhenkilöiden kanssa, kuten rehtorin tai opiskelijaterveydenhuollon henkilöstön kanssa. Vaihtoehtoisesti voi myös ottaa asian puheeksi lapsen tai nuoren kanssa tai ottaa yhteyttä vanhempiin.
Jos huomaa, että huoli on aiheellinen, on tehtävä lastensuojeluilmoitus. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa aikuinen, joka huomaa, että lapsella tai nuorella ei ole hyvä olla. Jos ainoastaan haluaa konsultoida lastensuojelua, ei mainita nimiä.
Oppilas käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita koulupäivän aikana
Oppilas jää tupakka- tai nikotiinituotteista kiinni ensimmäisen kerran:
1. Asiasta keskustellaan oppilaan kanssa.
2. Ilmoitetaan asiasta luokanvalvojalle ja/tai rehtorille.
3. Oppilas soittaa huoltajalleen opettajan/rehtorin valvonnassa.
4. Oppilaalle annetaan jälki-istunto (1h).
5. Takavarikoidaan alaikäisen hallussa olevat tupakka- tai nikotiinituotteet. Kirjataan Wilmaan haltuunotetut aineet. Huoltaja voi ne halutessaan noutaa 3kk aikana. Muussa tapauksessa ne hävitetään.
Oppilas käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita toistamiseen:
-
Jos mahdollista, otetaan terveydenhoitaja mukaan yhteiseen keskusteluun. Yhteydenotto huoltajaan.
-
Sovitaan jatkotoimista ja seurannasta.
-
Takavarikoidaan alaikäisen hallinnassa olevat tupakka- tai nikotiinituotteet. Kirjataan Wilmaan haltuunotetut aineet. Huoltaja voi ne halutessaan noutaa. Muussa tapauksessa ne hävitetään.
Oppilas jatkaa tupakka- tai nikotiinituotteiden käyttöä:
-
Oppilas ja huoltaja kutsutaan harkinnan mukaan yksilölliseen oppilashuoltoryhmään.
-
Ryhmä harkitsee jatkotoimenpiteet.
-
Takavarikoidaan alaikäisen hallinnassa olevat tupakka- tai nikotiinituotteet. Kirjataan Wilmaan haltuunotetut aineet. Huoltaja voi ne halutessaan noutaa. Muussa tapauksessa ne hävitetään.
Epäily päihteiden käytöstä
Oppilaalla voi olla paljon koulupoissaoloja tai muita koulunkäynnin ongelmia, joihin mahdollisesti liittyy myös päihteiden käyttöä. Kts. poissaoloihin puuttumisen malli.
Epäily oppilaan päihtymyksestä koulussa - akuutti tilanne
Pyydetään työpari mukaan ja keskustellaan oppilaan kanssa tilanteesta.
Mikäli päihtymysepäilty oppilas on uhkaava ja-/tai vaarantaa oman tai toisten turvallisuuden, soitetaan hätänumeroon 112.
Muussa tapauksessa otetaan yhteyttä huoltajaan ja pyydetään hakemaan oppilas pois koulusta ja/tai ohjataan tarvittaessa saamaan terveydenhoitoa. Ellei huoltajaa tavoiteta, otetaan yhteys Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystykseen puh.nro. 06-218 9555.
Koululta tehdään lastensuojeluilmoitus.
Pidetään (tarvittaessa) neuvottelu yksilöllisessä oppilashuoltoryhmässä koulunkäynnin tukemiseen liittyvistä asioista. Jos huoltaja ei kutsusta huolimatta tule neuvotteluun tai oppilas ei suostu missään vaiheessa yhteistyöhön päihteiden tai huumeiden käytön selvittämiseksi, tehdään toinen lastensuojeluilmoitus.
Tarvittaessa ohjataan oppilashuollollisten palveluiden pariin, esim. kuraattori, koulupsykologi, kouluvalmentaja tai terveydenhoitaja. Muita mahdollisia palveluita ovat mm. etsivä nuorisotyö, Ankkuri-toiminta, Klaara, lasten- tai nuorisopsykiatrian poliklinikka.
Päihteiden myyminen
Päihteiden välittäminen ja myyminen alaikäiselle on laitonta eikä alaikäinen saa lain mukaan edes pitää hallussaan tupakkatuotteita ja päihteitä.
Kun epäillään, että joku on myynyt / välittänyt päihteitä tai nikotiinituotteita alaikäiselle, otetaan yhteyttä Ankkuritiimiin. Jos on kyse ulkopuolisesta myyjästä / välittäjästä, soitetaan poliisin vihjepuhelimeen 0295 415 501 tai lähetetään tieto sähköpostitse [email protected].
Jos päihteiden myyminen (tai epäilys siitä) jatkuu kouluajalla, asia otetaan uudelleen puheeksi nuoren kanssa ja asiasta ilmoitetaan huoltajalle. Koulun johtoa tiedotetaan asiasta ja harkitaan tapauskohtaisesti jatkotoimenpiteitä.
Päihteet ja laki
Alkoholilaki 83§ (28.12.2017/1102) Henkilö, joka on 20 vuotta nuorempi, ei saa pitää hallussa väkevää alkoholijuomaa. Henkilö, joka on 18 vuotta nuorempi, ei saa pitää hallussa mietoa alkoholijuomaa.
Tupakkalaki 118§ (29.6.2016/549) Alle 18-vuotias ei saa pitää hallussaan tupakkatuotetta tai nikotiininestettä.
Huumausainelaki 5§ (30.5.2008/373) Huumausaineen tuotanto, valmistus, tuonti Suomen alueelle, vienti Suomen alueelta, kuljetus, kauttakuljetus, jakelu, kauppa, käsittely, hallussapito ja käyttö on kielletty.
Lastensuojelulaki (13.4.2007/417) Lastensuojeluilmoitus on tehtävä aina, kun herää epäily, että lapsen lastensuojelun tarve pitäisi selvittää.
Ilmoituksen taustalla voi olla hyvin erilaisia seikkoja. Niitä voi olla esimerkiksi lapsen tarpeiden laiminlyönti, lapsen heitteillejättö, puutteet hoidossa tai huolenpidossa, huoltajan päihde- tai mielenterveysongelmat tai jaksamattomuus, lapsen oma päihteiden käyttö, itsetuhoisuus tai rikoksilla oireilu, huoltajan ja lapsen väliset vakavat vuorovaikutusongelmat tai lapsen suhteeton vastuu perheen arjesta, esimerkiksi huoltajan sairauden vuoksi.
Lastensuojeluilmoituksen tekemisessä pitää olla matala kynnys. Jos et ole varma, pitäisikö sinun tehdä lastensuojeluilmoitus, kysy asiaa hyvinvointialueen sosiaalityöntekijältä kertomatta lapsen henkilöllisyyttä. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä puhelimitse, kirjallisesti lomakkeella tai käymällä virastossa.
Julkisesti, opettajille, opiskelijoille, henkilökunnalle ja huoltajille