Sairaanhoitopiirin päivitetty ohje varhaiskasvatukseen ja kouluille

Vaasan sairaanhoitopiiri on päivittänyt 9.9.2020 ohjeistustaan varhaiskasvatukseen ja kouluille. Tässä ohjeessa kerrotaan toimenpiteistä, joilla voimme ehkäistä koronaviruksen leviämistä.

                                                              Vaasa 9.9.2020

 

Hyvät vanhemmat

Meidän kaikkien yhteinen tehtävä on turvata jokaiselle lapselle/oppilaalle ja varhaiskasvatus/opetustyötä tekeville turvallinen päiväkoti/koulu.

Koronavirusta torjutaan aivan samoin kuin tavallisia nuhakuumeita aiheuttavia viruksia.

Jos lapsi saa hengitystieinfektion oireita (nuhaa, kurkkukipua, yskää, kuumetta), hänet hoidetaan kotona oireenmukaisella hoidolla ja tehostettua hygieniaa noudattaen (aivastamis-, niistämis- ja yskimistekniikka, käsien pesu). Alle 12 –vuotiaan lapsen vanhempi jää kotiin hoitamaan tai järjestämään sairaan lapsen hoidon voimassa olevien sopimusten mukaisesti.

Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla tai muualla Suomessa edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Terveet perheenjäsenet voivat käydä työssä, koulussa ja harrastuksissa rajoituksetta.

Jos oireet kotohoidossa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata 1-2 oireettoman päivän jälkeen.

Jos hengitystie-infektio pitkittyy yli kolme päivää tai ilmaantuu vaikkapa merkkejä korvatulehduksesta, otetaan puhelimitse yhteys omalle terveysasemalle hoidon tarpeen arviota ja mahdollisesti koronatestauksen järjestämistä varten.

 Jos korona-näyte otetaan, niin lapsi on kotihoidossa, kunnes testivastaus on saatu (testivastaukset valmistuvat tällä hetkellä noin kahdessa vuorokaudessa).

Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Jos testitulos on positiivinen, sairas lapsi määrätään eristykseen ja muut perheenjäsenet karanteeniin 14 vrk ajaksi; tästä perheelle annetaan erilliset ohjeet.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Jos lapsi sairastuu päiväkoti/koulupäivän aikana, huoltajille ilmoitetaan ja lapsi noudetaan kotihoitoon. Noutamisen kiireellisyys riippuu lapsen voinnista. Muiden altistumisen kannalta parin tunnin viiveellä ei ole merkitystä.

Leena Kettunen                                                                                Heikki Kaukoranta

Ylilääkäri                                                                                         Johtava ylilääkäri

Vastaanottopalvelut                                                                      Tartuntataudeista vastaava ylilääkäri